Karjalanpiirakat (niin kuin äiti on opettanut)

Ikäkö se on taas mikä tuo tullessaan halun ja palon tehdä niitä ruokia mitä äiti teki kun itse olin pieni? Läskisoosi, karjalanpaisti, merimiespihvi ja niin edelleen. Ihania tutuksi tulleita perinteisiä ruokia, jotka maistuvat hyvälle ja jollain tapaa turvallisen yksikertaiselle. Näihin lapsuudenherkkuihin kuuluvat myös karjalanpiirakat. Tulee kuulkaa hyvä ja turvallinen olo kun haukkaa itse leivottua karjalanpiirakkaa. Sillä hetkellä kaikki on maailmassa hetken tosi hyvin=).

Karjalanpiirakat

n. 30 kpl
Riisipuuro:
5 dl vettä
2 1/2 dl puuroriisiä
1 l maitoa
1 tl suolaa
Kuoritaikina:
2 dl kylmää vettä
1 tl suolaa
5 dl hienoja täysjyväruisjauhoja
1/2 dl vehnäjauhoja
Voiteluun:
50 g voita
1 dl maitoa

Valmista ensin puuro. Lisää kiehuvaan veteen riisi. Anna kiehua sekoitellen, kunnes vesi on imeytynyt riisiin. Lisää maito ja keitä hiljalleen välillä sekoittaen 40-45 minuuttia. Mausta suolalla ja jäähdytä.

Valmista kuoritaikina puuron kypsyessä. Sekoita kylmään veteen suola ja jauhot. Vaivaa taikina tasaiseksi. Leivo taikinasta pitkä tanko ja jaa se 30 palaan. Pyörittele palat palloiksi, litistä niitä hieman ja pinoa pieniksi kasoiksi. Ripottele väleihin karkeita ruisjauhoja ja peitä pinot kulholla etteivät ne kuivu. Kauli pala kerrallaan ohuiksi piirakan kuoriksi (halkaisija n. 12 cm). Pinoa kuoret samaan tapaan kuin lettuset ja käännä päälle kulho. Harjaa kuorista liiat jauhot pois pullasiveltimellä. Levitä kuorille reilu ruokalusikallinen riisipuuroa ja sulje piirakat etusormilla ja peukaloilla rypyttämällä. Asettele piirakat leivinpaperilla  peitetylle uunipellille ja paista piirakoita 275-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia. Kuumenna voi ja maito kattilassa ja nosta kattila liedeltä. Kasta vielä lämpimät piirakat seoksessa ja lado ne vadille. Peitä piirakat leivinliinalla, jotta ne pehmenevät mukavasti. Sitten nauttimaan!

Tähän tarvitaan sitä oikeaa piirakkapulikkaa!

Niin, tekijänsä näköinen piirakka;).

2 kommenttia

 1. Antti Suikkari

  Muutama vinkki:
  1. Käytä ruis-sihtijauhoja niin vehnäjauhon voi jättää kokonaan pois. Normaaleja ruisjauhoja käytetään vain ja ainoastaan jauhottamiseen. Vehnäjauhoja käytetään vain silloin jos käytetään normaalia ruisjauhoa.
  2. Karjalassa puuroon lisätään aina voita
  3. Peukalolla ei rypytetä, silloin ruvetaan automaattisesti nipistämään ja saadaan aikaiseksi tuollaisia isoja koloja kuten yllä

  Suosittelen kaikille karjalanpiirakoita kokeileville vilkaisemaan Elävästä Arkistosta Jaakko Kolmosen piirakkajakson jossa yksikätinen piirakkamestari Mirjam Ruovinen ja sittemmin jääkiekkoilijana kuuluisaksi tullut Juha Lind näyttää rypyttämisen mallia. Ohessa ensikertalainen saa monta vinkkiä jotka säästää monilta riekaleiksi revityiltä hermoilta.

  http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/patakakkonen_karjalanpiirakat_40583.html#media=40586

 2. Teresa Välimäki

  Kiitos kommentista!

  Makuasioita niin vehnäjauhojen lisääminen, voi puurossa kuin rypyttäminenkin=). Nuo hienot täysjyväruisjauhot ovat sama asia kuin ruissihtijauho, joillakin toimijoilla nimi on ajan myötä muuttunut. Vehnäjauhoja lisään, jotta leipominen on hieman vaivattomampaa, onnistuu tietty ilmankin.

  Kiitos linkistä, hieno pätkä.

  Mukavia rypytyshetkiä toivotellen!

  Teresa

Vastaa