Leipä

Itse tehty leipä on parasta leipää. Kokeile taikinaan myös vehnä- ja ruisleseitä, erilaisia rouhittuja pähkinöitä tai vaikkapa hienonnettuja tuoreita yrttejä. Mitä kaapista löytyy juuri tänään! Ja muista käyttää tarpeeksi lämmintä vettä, sillä leipätaikinassa hiivan heräämisellä on erittäin merkittävä rooli. Huomioi, että neste jäähtyy heti pari astetta kun se kaadetaan huoneenlämpöiseen kulhoon. Hyviä leivontahetkiä!

Tällä reseptillä syntyy 2 isoa leipää tai toki voit pyöräyttää taikinasta myös sämpylät!

Leipä

5 dl vettä

1 pss kuivahiivaa

1 rkl sokeria, siirappia tai hunajaa

2 tl suolaa

2 dl vehnäleseitä

n. 8-9 dl hiivaleipäjauhoja

3 rkl rypsiöljyä

Liuota kuivahiiva 42-asteiseen eli hieman kädenlämpöistä vettä lämpimämpään veteen. LIsää myös sokeri, suola sekä vehnäleseet. Sekoita tasaiseksi velliksi ja anna levätä n. 20 minuuttia.

Lisää puolet hiivaleipäjauhoista hyvin sekoittaen ja alusta loput jauhoista vähitellen niin, että saat kimmoisan ja käsistä irtoavan taikinan. Lisää vaivaamisen loppuvaiheessa öljy.

Leivo taikinasta kaksi leipää. Nostata leipiä liinan alla 15-20 minuuttia. Leikkaa leipien pintaan terävällä veitsellä ristiviillot ja paista leipiä 200-asteisessa uunissa 35-45 minuuttia.

Vastaa