Voiko jouluna syödä muuta kuin kinkkua?

karitsankyljykset

Kyllä voi! Esimerkiksi karitsankyljyksiä. Meillä syödään niitä tänä vuonna, valmistus alla olevalla ohjella. Helppoa ja nopeaa, ei tarvitse paahtaa lihaa uunissa tuntitolkulla vaan käyttää hätäisesti pannulla, hyvää tulee. Kinkkua voi syödä mummolassa.

Karitsankyljykset, kukkakaalipyree ja mustaherukkakastike

 

12 karitsankyljystä

0,5 dl rypsiöljyä

1 dl hienonnettuja yrttejä (timjami, persilja, rosmariini)

4 valkosipulinkynttä hienonnettuna

suolaa ja mustapippuria

paistamiseen:

voita ja rypsiöljyä

kukkakaalipyree:

1 iso kukkakaali

vettä

suolaa

50 g voita

1-2 dl kuumaa maitoa

kastike:

2 salottisipulia

1 valkosipulinkynsi

1 pieni pala chilipalkoa

2 rkl voita

3 rkl fariinisokeria

200 g pakastemustaherukoita

4 dl punaviiniä

2 oksaa rosmariinia

suolaa ja sokeria

viimeistelyyn:

n. 50 g voita

 

Laita karitsankyljykset edellisenä päivänä marinoitumaan. Sekoita öljyyn yrtit ja valkosipuli. Hiero marinadi kyljyksiin ja pakkaa ne tiiviisti muovipussiin. Anna marinoitua jääkaapissa yön yli. Ota kyljykset huoneenlämpöön noin pari tuntia ennen paistamista. Pyyhi kyljysten pinnoista liiat marinadit pois ja mausta ne kauttaaltaan suolalla ja mustapippurilla. Paista kyljyksiin molemmin puolin kaunis pintaväri voin ja öljyn seoksessa. Nostele kyljykset uunivuokaan ja peitä foliolla.

Kiehauta vesi kattilassa ja mausta se kevyesti suolalla. Keitä kukkakaalin nuput kypsiksi. Kaada keitinliemi pois ja soseuta kukkakaali tasaiseksi sauvasekoittimella. Lisää voi ja sen verran kuumaa maitoa, että pyreestä tulee sopivan paksuista. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

Kastikkeen voit keittää valmiiksi jo hyvissä ajoin. Lohko sipuli kuorineen ja paloittele valkosipulinkynsi. Kuumenna voi kattilassa ja kuullota sipuleita, valkosipulia ja chiliä kattilassa hetki. Lisää fariinisokeri ja anna seoksen paahtua vielä hetki. Lisää sitten mustaherukat, viini ja rosmariininoksat. Kiehauta ja keitä hiljaa poreillen kunnes nesteestä on jäljellä noin puolet. Siivilöi kastike puhtaaseen kattilaan ja kuumenna se uudelleen. Lisää voi pieninä kuutioina hyvin vispilöiden. Tarkista maku ja viilaa maku sopivaksi suolalla ja sokerilla.

Nosta lampaankyljykset 200-asteiseen uuniin n. 5 minuutiksi juuri ennen tarjoilua.

kuva: Veera Orava/ www.thesublime.fi

4 kommenttia

 1. Sarihoo

  Voisikohan tähän samaan toimia karitsan luut? Tuli raahattua kaupasta niitä 3kg ja etsinnässä on ohje mitä hyvää niistä tekisi:)

  • Teresa Välimäki

   Moikka!
   Luut kannattaa valmistaa hieman toisella tapaa. Marinointiin toki sopivat samat mausteet kuin tässäkin, mutta kannattaa ensin marinoida pitkään ja sitten kypsentää uunissa ns. ylikypsiksi pitkään, hitaasti ja matalalla lämmöllä. Toinen vaihtoehto on ensin keittää luut mausteliemessä, jäähdyttää, marinoida ja sitten paistaa tai grillata.
   Terkuin,
   Teresa

 2. Liisa

  Hei, tein karitsankyljyksiä päivälliseksi tällä ohjeella. Paistoin kuumalla pannulla kunnon värin molemmin puolin, peitin uunivuoan foliolla ja pidin viisi minuuttia uunissa kahdessasadassa. Onko tarkoitus, että kyljykset ovat aivan raakoja, sillä sellaisia niistä tuli? Ei niitä voinut syödä, vaan piti laittaa vielä pannulle ja paistaa jonkin aikaa enne syömistä.

 3. Teresa Välimäki

  Hei!
  Tällä ohjeella kyljykset jäävät sisältä roseiksi kyllä, minusta ne ovat sellaisina parhaimmillaan.

  Olivatko kyljykset paksuja? Itse paistan kyljyksiä usein pelkästään pannulla n. 2-3 minuuttia per puoli ja ne paistuvat lähes kypsiksi.

  Ikävää, ettei resepti ollut teille täydellinen!

  Terkuin,
  Teresa

Vastaa