Kotimaan matkailussa ennätyssesonki?

Keväällä ravintola- ja matkailualan tunnelmat olivat synkät. Ravintolat oli suljettu hallituksen määräyksellä ja yleisötapahtumat kuten kesäfestarit, markkinat ja urheilukilpailut peruttu.

Poikkeuksellinen tilanne jatkuu edelleen, ja monilla ravintoloilla ja hotelleilla vuodesta on tulossa kovin niukka. Esimerkiksi kansainvälinen liikematkustaminen ei palaa normaaliksi vielä pitkään aikaan.

Kotimaan matkailu on kuitenkin tuonut alalle piristystä, ja monet sesonkikohteet ovat puhuneet jopa ennätyksellisestä kesästä. Kestävästä lähiturismista on ennakoitu trendiä jo pitkään, ja nyt ennusteet näyttävät koronan vauhdittamina toteutuneen.

Erityisesti kotimaan kohteista ovat innostuneet nyt nuoret pariskunnat ja kaveriporukat jotka kenties aiemmin olisivat suunnanneet etelään tai Euroopan kaupunkikohteisiin. Kiinnostusta lähialueilla pysyttelemiseen on ollut jo aiemmin muun muassa ilmastosyistä.

Varmasti osin jatkuvista rajoituksista johtuen kohteissa on suosittu pientä ja vähän syrjäisempääkin. Suosittuja ovat olleet erilaiset merenrantojen ja sisävesien kohteet, joista nautitaan veneestä tai vuokramökistä käsin.

Suomen matkailuorganisaatioiden yhdistys Suoma ry:n 100 Syytä matkailla Suomessa on jo neljättä kertaa toteutettava kampanja joka esittelee myös vähemmän tunnettuja nähtävyyksiä ja elämyksiä eri puolilta maata.

Ruokamatkailun puolella korostuvat saariston paikalliset ravintolat, pääroolissa meren antimet. Mutta voi lähiruokaa nauttia toki sisämaassakin. Esimerkiksi Lahden kaupunki kampanjoi päijäthämäläisillä paikallisilla raaka-aineilla.