uber kuski

Jääkö etäsyöminen pysyväksi trendiksi?

Vuoden verran on ravintola-alalla nyt eletty vaihtuvien rajoitusten maailmassa. Välillä on ollut hengähdystaukoja, mutta nyt keväällä 2021 paikat ovat taas suljettuina. Vuoden aikana ei ole pelkästään valiteltu, vaan myös yritetty ja innovoitu. Ruokaa on pyritty saamaan asiakkaille monilla uusilla keinoilla. Perinteisen takeawayn ohella kasvanut on ravintola-annosten myynti kaupan kautta. Nimekkäitäkin ravintoloita on lähtenyt einestuotantoon.

Vielä enemmän innovointia on kuitenkin tapahtunut online-kanavassa. Moni ravintola-alan toimija joka on ehkä ennen epäröinyt digitalisaation kelkkaan hyppäämistä, on nyt pakon edessä sen tehnyt. Läsnäoloa on kasvatettu sekä somessa, omilla internet-sivuilla sekä erilaisten alustojen kautta.

Aivan ongelmaton tämä digiloikka ei ole ollut. Vaikka menestyjiä on, suurimmalla osalla ravintoloista myynti on pienentynyt. Lisäksi tuottaminen ja kuljettaminen tuovat monenlaisia lisäkuluja. Osalle vaihtoehtoiset tavat toimittaa ruokaa ovat lähinnä tekohengitystä: pidetään ravintolaa pystyssä kunnes normaalioloihin palataan.

Mutta palaavatko normaaliolot, vai jäävätkö muutokset pysyvyksi? Ennusteissa voi nähdä vetoa kumpaankin suuntaan. Joidenkin näkemysten mukaan ihmisillä on nyt paljon patoutunutta kysyntää, ja myös säästöjä joilla siihen vastata. On jopa ennakoitu matkailun ja juhlimisen boomia, tosin alkamisajankohta on hämärän peitossa.

Toisaalta esimerkiksi etätyön yleistymisestä osa jää varmasti pysyväksi, mikä vaikuttaa etenkin toimistojen läheisyydessä toimiviin lounasravintoloihin. Myös liikematkailu saattaa vähentyä, mikä puolestaan vie kysyntää edustusillallisilta. Online-läsnäoloa ei siis ole syytä hylätä heti rajoitusten poistuessa, vaan kehittää edelleen.